Picture of Anna Johansen

Anna Johansen

PLC-vejleder og skolebibliotekar

 

Interview med Per Schou, forlægger og Susanne Schmølker, salgschef

 

Forlaget Globe har eksisteret i ca. 30 år. De startede med at udgive rejselitteratur og fagbøger indenfor IT og er langsomt gået over til faglitteratur for både børn og voksne.
I dag går forlaget på to ben – ét hvor de oversætter udenlandske fagbøger, især fra forlaget DK, og ét hvor de selv udvikler børnebøger til det danske og udenlandske marked.

Per Schou fortæller: ”Samarbejdet med DK, Dorling Kinderley Publishing, foregår på den måde, at de præsenterer deres nyheder for os, og vi ser på hvad der ville være fedt at have på dansk, hvorefter vi køber rettighederne til at udgive bogen. Ved hver udgivelse finder vi relevante fagpersoner i Danmark til at være fagredaktører og oversættere. Vi er videnskabsorienterede og vil gerne sikre os, at man kan stole på det, der står i vores udgivelser.”

 

Det andet ben er forlagets egen udvikling, hvor de udgiver egne bøger og sælger konceptet videre til udgivelse i udlandet. Her bruger de ”Lille Ugle” som logo samt deres ”Læringscirkel”, som tager afsæt i den forskning og udvikling, som er indenfor området læring og børn. Læringscirklen er primært udviklet i sparring med Jørn Martin Steenholt, som bl.a har udgivet bogen ”Børn og klogskab – klog på 100 måder”.

”I vores læringscirkel har vi lavet en opdeling, som passer til vores bogugle. Det er et godt redskab, når vi skal planlægge nye bogudgivelser, så har vi et holdepunkt, der giver mening inden for de grupperinger. Rent redaktionelt synes jeg det er et godt værktøj til at løfte kvaliteten, vi bliver meget mere rene på, hvad vi vil med de forskellige titler,” siger Per Schou og tilføjer:
”For os er det er vigtigt, at vi tager udgangspunkt i det faglige og i hvad forskningen siger, mere end hvad en bestemt kendis mener om noget. Vi er meget loyale overfor fagligheden og vores afsæt er børnene. Vi prøver på at være standhaftige og sætte børn i fokus.”

 

faglitteratur, fagbøger, forlag
Per Schou og Susanne Schmølker Forlaget Globe

”Et eksempel, som vi somme tider bruger, er nogle små papbøger, vi har udgivet. Det er vigtigt at der ikke er over-information, som er for meget at kapere for de helt unge. Det kan være at forældrene har en anden holdning, at de tænker ”vi får ikke så meget for pengene,” men så prøver vi at gøre dem opmærksom på, at det er med vilje og helt bevidst. Det er et eksempel på, hvordan vi prøver at holde fast i vores principper.

“Lille Ugle” og Læringscirklen henvender sig til de mindste børn og til førskolealderen, men nogle titler kan sagtens bruges i indskolingen.

Mange af deres andre titler egner sig fremragende til skolebiblioteket, til elever i alle aldre.

Salg til udlandet

“Når vi sælger til udlandet, bliver vi nødt til at finde en illustrations-stil som virker globalt, som ikke er for skandinavisk, ikke for arabisk, ikke for fransk osv.” fortæller Per Schou. “Det er en balance at finde noget, som alle kan acceptere.”

Anna: ”Det er ret spændende: Hvordan går det med det?”

Per Schou: ”Vi er ret tilfredse. Jeg tror vi har fået oversat bøger til ca. 20 forskellige sprog og udgivet i ca. 30 lande. Det er lige fra Kina, Australien til Amerika – og Skandinavien selvfølgelig, langt de fleste udgives i europæiske lande. Bøgerne sælger dog også rigtig godt i Sydamerika og USA, som vi lige har solgt bøger videre til.

Vi har solgt meget til de arabiske lande, men sjovt nok på engelsk, så der har de valgt ikke at oversætte herfra. Det er jo dejligt at vi kan lave et så robust produkt, som børn over hele verden kan få glæde af.”

Om forlagets størrelse og organisation

Per Schou: ”Vi arbejder som mange forlag arbejder, vi er en lille gruppe på 5-6 mennesker, som sidder og trækker i trådene, men hvis vi tæller salgspersoner og redaktører, forfattere og illustratorer, som sidder rundt omkring, så er vi vel oppe på 40-50 mennesker i alt.

Vi sidder her i Vedbæk og trækker i trådene, det kan vi rigtig godt lide, det skal ikke igennem for mange mennesker, vi skal gøre vores arbejde ordentligt, og så trækker vi ressourcer ind, når vi har brug for det.”

Forlaget har flere spændende ting i støbeskeen, det vender vi tilbage med til efteråret, enten her på hjemmesiden eller i LæringsCentret!


Katalog 2024

Forlaget Globe