Herunder har vi samlet fortællinger fra skolebiblioteker og PLC’er.


Jeg har haft opgaven som bibliotekar 4 timer om ugen på vores bibliotek i 1½ år.

Jeg oplever at de børn der kommer regelmæssigt på vores bibliotek stopper mig på gangene for at spørge om vi har fået den bog de går og venter på. 

Vi er en flerkulturel skole og mange børn har svært ved at identificere sig med hovedpersonerne i meget af det børnelitteratur vi har. Når vi så finder noget de kan se sig selv i, når bøgerne sjældent at komme på plads, inden de er lånt ud igen.

Vi taler ofte om at skabe bogglæde lige så meget som læseglæde. Vi har derfor et skab med lås, hvor der står flotte bøger i udstilling, bare fordi de flotte og børn der har svært ved at læse skal også låne de tykkere lækre bøger med hjem, bare for at kunne kigge på dem, indtil de skal afleveres igen.

Vi er en skole med læseklasser med ordblinde børn. De glæder sig altid til at komme forbi biblioteket for at se om der er kommet nyt der passer til dem. 

Kommunen har bevilget en masse penge til nyindkøb af bøger, så der kommer jævnligt noget nyt, når vi ser noget vi synes der mangler. Børnene kommer med ønsker og bliver begejstrede når de kan se på hylderne at vi har lyttet og købt det de efterspørger.


På Tofthøjskolens har vi et velfungerende skolebibliotek, som skolens  ledelse værdsætter og prioriterer

Vi er et af de skolebiblioteker i kommunen med den bedste bemanding. Det betyder, at vi kan give 0-2.klasse et biblioteksbesøg hver uge, 3-6.klasse hver anden uge og 7-9.klasse hver 3-4. uge. Det betyder alverden i forhold til den kvalitet, vi kan levere, hvor formålet er vigtigt: At styrke elevernes læseglæde og interesse i bøger. Vi er to skolebibliotekarer med hver 12 ugentlige timer, der deler klasserne mellem os.

Her til morgen har jeg haft besøg af 0.b. Forud for besøger er jeg i dialog med børnehaveklasselæreren om ønsker og forventninger til besøget. I dag var der ”faglitteratur” på programmet, hvor jeg læste en letlæst fagbog ”Grøn læseklub – Sommer” højt for dem, der blev afsluttet med en quiz. Forud for besøget havde jeg lavet en udstilling med letlæste fagbøger, som de kunne låne fra. Både formidlingsdelen og det at have gjort noget klar særligt til dem, betyder utrolig meget for at deres interesse i at låne bøger efterfølgende.



At bøgerne er ”appetitligt” stillet an med forsiderne frem, betyder virkelig noget. Sværhedsgraden skal være tilpasset, så eleverne opnår en følelse af mestring og succes. Der blev lånt flittigt fra udstillingen, og det er en fornøjelse at mærke deres iver og begejstring. Det går ikke helt så let med afsætningen, når 7.klasse er på besøg, så det er med at nyde deres glæde ved bøger og ved at læse. Vi har en vigtig og betydningsfuld opgave på skolebiblioteket med at understøtte elevernes fritidslæsning og holde læselysten i gang så længe som muligt.
Om lidt kommer 7.b. De arbejder med romanen ”Liv på spil” og har ønsket et oplæg om spilafhængighed og ludomani. Her har jeg forberedt et oplæg ud fra hjemmesiden ”Spil for livet” og har fundet en artikel på dr.dk om en ung mand, der vandt 500.000 dollars som 11-årig og endte som ludoman. Afslutningsvis viser jeg dem et klip fra et dokumentarprogram ligeledes om en ung fyr, der var blevet spilafhængig og sad som 20-årig med en gæld på 400.000 kr.

Kultur- og medieformidling er mange ting. Skolebiblioteket skal understøtte det, der foregår i undervisningen, så det forsøger vi efter bedste evne. Som skolebibliotekar skal vi være klar til at ”gribe bolden” og være alsidige. Vi har lige fået leveret en kasse med nye bøger, som vi selv har valgt ud, så det passer netop til vores skole og vores elever. Det betyder meget for os at kunne imødekomme de ønsker, de måtte have, når det er muligt. For nogle uger siden havde en dreng fra 2.a efterspurgt bøgerne om ”Brødrene Fjeldsted”. Det sagde mig ikke lige noget, men bøgerne blev bestilt. Drengen har forventningsfuldt ventet på dem, og det var herligt at se hans glæde, da bøgerne endelig kom. De er allerede et kæmpe hit blandt eleverne, der kender brødrene fra Youtube-universet. Her lærte jeg også noget nyt. Det at vi har mulighed for selvbestemmelse i vores materialevalg er af meget stor værdi for os.

Det er vigtigt, at vi lytter til elevernes ønsker og griber det, der rører sig blandt dem. Og
begejstringen for en bestemt bog, har det med smitte – heldigvis!


Loading